Preview

Newsletter of North-Caucasus Federal University

Advanced search

TECHNOLOGY OF FUNCTIONAL FERMENTED PRODUCTS WITH USING WHEY INGREDIENTS

Abstract

The article is devoted to the issues of whey processing with the use of membrane technologies in demanded food ingredients. It is shown that the demineralized whey obtained by the electrodialysis method has improved organoleptic and technological properties and is in demand in the technology of a wide range of functional fermented milk products. This allows to solve the issues of resource and energy saving, while expanding the range of dairy products on the principles of high efficiency and environmental friendliness ofproduction.

About the Authors

Ivan Evdokimov
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


Marina Zolotoreva
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


Dmitry Volodin
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


Maria Shramko
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


References

1. Золоторева М. С. О переработке молочной сыворотки и внедрении наилучших доступных технологий / М. С. Золоторева, Д. Н. Володин, В. К. Топалов, И. А. Евдокимов, Б. В. Чаблин // Переработка молока. 2016. № 7. С. 17-19.

2. Горбатова К. К. Физико-химические и биохимические основы производства молочных продуктов. СПб.: ГИОРД, 2004. 352 с.

3. Володин Д. Н. Переработка молочной сыворотки: понятная стратегия, реальные технологии, адекватные инвестиции, востребованные продукты / Д. Н. Володин, М. С. Золоторева, В. К. Топалов, И. А. Евдокимов, А. Г. Храмцов, П. Мертин // Молочная промышленность. 2015. № 5. С. 111-116.

4. Евдокимов И. А. Мембранные технологии в молочном производстве / И. А. Евдокимов, Д. Н. Володин, B. С. Сомов, Б. В. Чаблин, В. А. Михнева, М. С. Золоторева // Молочная промышленность. 2013. № 9. C. 15-16.

5. Золоторева М. С., Володин Д. Н., Чаблин Б. В. Универсальный метод обработки молочной сыворотки // Сыроделие и маслоделие. 2013. № 6. С. 29.

6. Золоторева М. С. Интенсификация переработки молочной сыворотки с применением мембранного оборудования / М. С. Золоторева, Д. Н. Володин, В. К. Топалов, И. А. Евдокимов, Б. В. Чаблин // Сыроделие и маслоделие. 2016. № 6. С. 72-73.

7. Михнева В. А. Эффективный способ переработки творожной сыворотки / В. А. Михнева, М. С. Золоторева, А. С. Бессонов, Д. Н. Володин, М. И. Шрамко, И. А. Евдокимов // Молочная промышленность. 2011. № 1. С. 40-41.

8. Евдокимов И. А. Сочетание нанофильтрации и электродиализа при переработке молочной сыворотки / И. А. Евдокимов, В. А. Барсуков, И. К. Куликова, Д. Н. Володин, А. С. Бессонов // Материалы Рос. конференции с международным участием «Ионный перенос в органических и неорганических мембранах». Краснодар: КубГУ, 2008. С. 102-103.

9. Национальный стандарт Российской Федерации ГОСТ Р 56833-2015 «Сыворотка молочная деминерализованная. Технические условия». Издание официальное. Дата введения в действие. 01.07.2016г. М.: Изд-во Стандартинформ, 2016. 22 с.

10. Харитонов Д. В., Шрамко М. И., Белова О. И. Принципы создания технологии бакконцентратов с крио-замораживанием микробной массы // Материалы I Международной научно-практической конференции «Современная наука: теория и практика». Ставрополь: СевКавГТУ, 2010. С. 30-31.

11. Семенихина В. Ф. Биотехнология кисломолочных продуктов и препаратов с пробиотическими свойствами / В. Ф. Семенихина, И. В. Рожкова, А. В. Бегунова, Т. И. Ширшова, В. В. Поспелова // Молочная промышленность. 2016. № 7. С. 35-36.


Review

For citations:


Evdokimov I., Zolotoreva M., Volodin D., Shramko M. TECHNOLOGY OF FUNCTIONAL FERMENTED PRODUCTS WITH USING WHEY INGREDIENTS. Newsletter of North-Caucasus Federal University. 2017;(6):9-17. (In Russ.)

Views: 169


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-907X (Print)