Preview

Newsletter of North-Caucasus Federal University

Advanced search

MANUFACTURE OF FOOD PRODUCTS ENRICHED BY FRUITS AND NUTS

Abstract

Intense pace of life in modern conditions dictate the necessity ofpresence on the market offood products directly ready to eat. Suggest ways of improving the technology of snack products you need together with the biologically valuable nutritious product, while simultaneously solving problems of import substitution, improve production efficiency, increase storage time. Designing of formulations of fruit snacks with vegetables, nuts, CO2 feedstock and CO2- extracts of sea grass family Zostera contributed to the production ofpastila products new original flavors, high nutritional value, rich in vitamin and mineral composition with good organoleptic characteristics. Studied and proposed zoned varieties of fruit, vegetables and nuts for the production of pastila snacks. Presented the technological parameters of the process ofproduction offruit and vegetable snacks from domestic raw materials and original flavor and dietary supplements. Suggested recipes for new snack products. Evaluation of organoleptic and microbiological indicators of fruit and vegetable snacks, after storage for 12 and 18 months proved to obtain a quality product with extended shelf life.

About the Authors

Valentin Shipulin
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


Gennady Kasyanov
Krasnodarskiy polytechnic colledge
Russian Federation


Liliya Zotova
Krasnodarskiy polytechnic colledge
Russian Federation


References

1. Шипулин В. И. Принципы разработки альтернативных вариантов рациональных технологий мясных продуктов нового поколения с адаптированными пищевыми добавками: дисс..д. техн. наук / В. И. Шипулин. Ставрополь, 2009. 465 с.

2. Латин Н. Н., Стасьева О. Н., Банашек В. М. Сборник рецептур с применением СО2-экстрактов от «Компании Караван». Краснодар: Экоинвест, 2013. 300 с.

3. Корнен Н. Н. Технология получения биологически активной добавки из семян винограда // Технология и товароведение инновационных пищевых продуктов, 2012. № 6. - С. 49-54

4. Малашенко Н. Л., Можаева Е. Ю., Силинская С. М. СО2-экстракты как пищевые добавки. // Сб. материалов междун. научно-техн. интернет- конференции «Современные научные исследования и инновации в области применения суб- и сверхкритических технологий», 21 мая 2014 г.: Краснодар: Изд. КубГТУ, 2014. С. 118-120.

5. Мартовщук Е. В., Мартовщук В. И. и др. Химический состав и пищевая ценность БАД «Яблоко» // Известия Вузов. Пищевая технология, 2009, № 4 С. 120.

6. Титлянов Э. А., Титлянова Т. В. Полезные вещества морских зеленых макроводорослей (CHLOROPHYTA) и морских трав (MAGNOLIOPHYTA):структура, содержание, накопление и использование // Известия ТИНРО-Центра. 2011. Т. 166. С. 283-295.

7. Зотова Л. В., Мякинникова Е. И., Савина А. М. Инновационная технология производства фруктово-овощной пастилы //Известия вузов. Пищевая технология, № 2-3, 2016. С. 43-46.


Review

For citations:


Shipulin V., Kasyanov G., Zotova L. MANUFACTURE OF FOOD PRODUCTS ENRICHED BY FRUITS AND NUTS. Newsletter of North-Caucasus Federal University. 2017;(4):51-62. (In Russ.)

Views: 95


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-907X (Print)