Preview

Newsletter of North-Caucasus Federal University

Advanced search

APPLICATION OF THE ION CHROMATOGRAPHY METHOD IN BIOTECHNOLOGY FOR THE JOINT DETERMINATION OF MONO- AND DISACHARIDES

Abstract

Biotechnologicalprocesses in the processing of raw materials lead to the transformation of disaccharides into monosaccharides, which necessitate the identification of these components in one analysis. The article considers the possibility of direct detection ofcarbohydrates mixture using an electrochemical detector operating in a pulsed amperometric mode. A general scheme for preparation of a sample for various polydisperse colloidal systems containing mixtures of carbohydrates is proposed. The possibility of ion chromatography for analyzes of carbohydrate-containing food raw materials and products of enzymatic hydrolysis of dairy products was shown.

About the Authors

Anastasiya Eremina
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


Marina Skorokhodova
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


Elena Budkevich
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


Roman Budkevich
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


References

1. Арсеньева Т. П. Справочник технолога молочного производства. Технология и рецептуры. Т. 4. Мороженое. СПб.: ГИОРД, 2002. 184 с.

2. Бочков А. В. Углеводы / А. В. Бочков, А. Ф. Бочков, В. А. Афанасьев, Г. Е. Заиков. М.: Наука, 1980. 176 с.

3. ГОСТ 5903-89. Изделия кондитерские. Методы определения сахара. [Электронный ресурс]. Доступ из справ. - электронный фонд правовой и нормативно-технической документации. URL: http://docs.cntd.ru/ document/gost-5903-89 (дата обращения: 01.03.2018).

4. Кочетков Н. К., Бочков А. Ф., Дмитриев Б. А. и др. Химия углеводов. М.: Химия, 1967. 672 с.

5. Кретович В. Л. Биохимия растений. М.: Высшая школа, 1980. 445 с.

6. ГОСТ Р 51259-99. Молоко и молочные продукты. Метод определения лактозы и галактозы. [Электронный ресурс]. Доступ из справ. - электронный фонд правовой и нормативно-технической документации. URL: http://docs.cntd.ru/document/1200028141/ (дата обращения: 01.03.2018).

7. Полянский К. К., Рудаков О. Б., Подпоринова Г. К. и др. Натуральные и искусственные подсластители. Свойства и экспертиза качества. М.: ДеЛи принт, 2009. 252 с.

8. ГОСТ 8756.13-87. Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения сахаров. [Электронный ресурс] // Электронный фонд правовой и нормативно-технической документации. URL: http://docs. cntd.ru/document/1200022639/ (дата обращения: 01.03.2018).

9. Тёпел А. Химия и физика молока / пер. с нем. и под ред. канд. техн. наук. доц. Фильчаковой С. А. СПб.: Профессия, 2012. 832 с.

10. Clemens R. A., Jones J. M., Kern M., Lee S-Y., Mayhew E. J., Slavin J. L., Zivanovic S. Functionality of Sugars in Foods and Health. Food Science and Food Safety, 2016, vol. 15. No 3. pp. 433-470.

11. Sakurai M. Dietary carbohydrate intake, presence of obesity and the incident risk of type 2 diabetes in Japanese men / M. Sakurai, K. Nakamura, K. Miura, T. Takamura, K. Yoshita, S.-Y. Nagasawa, Y. Morikawa, M. Ishizaki, T. Kido, Y. Naruse, M. Nakashima, K. Nogava, Y. Suwazono, S. Sasaci, H. Nakagawa // Journal of Diabetes Investigation. 2016. Vol. 7, No 3. Pp. 343-351.

12. Weitzhandler M. CarboPac PA20: A new monosaccharide separator column with electrochemical detection with disposable gold electrodes / M. Weitzhandler, V. Barreto, C. Pohl, P. Jandik, J. Cheng, N. Avdalovic // Biochemical and Biophysical Methods. 2004. Vol. 60. No 3. Pp. 309-317.


Review

For citations:


Eremina A., Skorokhodova M., Budkevich E., Budkevich R. APPLICATION OF THE ION CHROMATOGRAPHY METHOD IN BIOTECHNOLOGY FOR THE JOINT DETERMINATION OF MONO- AND DISACHARIDES. Newsletter of North-Caucasus Federal University. 2018;(2):15-21. (In Russ.)

Views: 208


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-907X (Print)