Preview

Newsletter of North-Caucasus Federal University

Advanced search

THE REGULARITIES OF FORMING MOLECULAR-SIEVE SEPARATION OF MILK PROTEIN-CARBOHYDRATE RAW MATERIALS FOR NEXT-GENERATION PRODUCTS (to jubilee of Professor I. A.Yevdokimov)

Abstract

Article is dedicated to jubilee of Professor Ivan Alekseevich Yevdokimov. Professor Yevdokimov is co-supervisor of leading scientific school «Life systems» of North Caucasus Federal University. The contribution of Professor Yevdokimov and his followers (6 doctors oftechnical sciences and 38 candidates of technical sciences) in problematics of dairy raw material membrane filtration (micro-, nano-, ultrafiltration and reverse osmosis) is considered. Regularities of dairy raw materials treatment on the base of membrane processes, formed by Professor Yevdokimov and his colleagues are described.

About the Author

Andrey Khramtsov
NCFU
Russian Federation


References

1. Липатов Н. Н. Молочная промышленность в XXI веке // Вопросы питания. 1994. № 6. С. 39-42.

2. Липатов Н. Н., Марьин В. А., Фетисов Е. А. Мембранные методы разделения молока и молочных продуктов. М.: Пищевая промышленность, 1976. 168 с.

3. Евдокимов И. А. Научно-технические основы интенсивной технологии молочного сахара: дис.. д-ра техн. наук: 05.18.04 / Евдокимов Иван Алексеевич. Ставрополь, 1997. 399 с.

4. Гаврилова Н. Б., Щетинин М. П. Технология молока и молочных продуктов: традиции и инновации. М.: КолосС, 2012. 544 с.

5. Храмцов А. Г. Феномен молочной сыворотки. СПб.: Профессия, 2011. 804 с.

6. Синельников Б. М. Лактоза и ее производные / Б. М. Синельников, А. Г. Храмцов, И. А. Евдокимов, С. А. Рябцева, А. В. Серов. СПб.: Изд-во «Профессия», 2007. 768 с.

7. Абдулина Е. Р. Микрофильрация молочной сыворотки: дис.. канд. техн. наук: 05.18.04 / Абдулина Елена Рафаэлевна. М: Всероссийский научно-исследовательский институт мясной промышленности, 1992. 184 с.

8. Гаврилов Г. Б. Справочник по переработке молочной сыворотки. Технологии, процессы и аппараты, мембранное оборудование / Г. Б. Гаврилов, А. Ю. Просеков, Э. Ф. Кравченко, Б. Г. Гаврилов. СПб: ИД Профессия, 2015. 176 с.

9. Бабенышев С. П. Научно-технические аспекты совершенствования процесса баромембранного разделения жидких высокомолекулярных полидисперсных систем: дис.. д-ра техн. наук: 05.18.12 / Бабенышев Сергей Петрович. Ставрополь: СевКавГТУ, 2009. 307 с.

10. Гнездилова А. И. Развитие научных основ кристаллизации лактозы и сахарозы в многокомпонентных водных растворах: дис.. д-ра техн. наук: 05.18.04 / Гнездилова Анна Ивановна. М.: Всероссийский научно-исследовательский институт мясной промышленности, 2000. 321 с.

11. Михнева В. А. Разработка технологии синбиотических сывороточных десертов: дис.. канд. техн. наук: 05.18.04. Ставрополь: СКФУ, 2013. 22 с.

12. Золотарёва М. С. Технология концентрирования белков творожной сыворотки и их использование в производстве кисломолочных напитков: дис.. канд. техн. наук: 05.18.04 / Золотарёва М. С. Ставрополь: СевКавГТУ, 2006. 127 с.

13. Скороходов А. Г. Ультрафильтрационное разделение творожной сыворотки на аппаратах трубчатого типа: дис.. канд. техн. наук: 05.18.04 / А. Г. Скороходов. Ставрополь: СевКавГТУ, 2009. 24 с.


Review

For citations:


Khramtsov A. THE REGULARITIES OF FORMING MOLECULAR-SIEVE SEPARATION OF MILK PROTEIN-CARBOHYDRATE RAW MATERIALS FOR NEXT-GENERATION PRODUCTS (to jubilee of Professor I. A.Yevdokimov). Newsletter of North-Caucasus Federal University. 2015;(5):197-204. (In Russ.)

Views: 74


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-907X (Print)