Preview

Newsletter of North-Caucasus Federal University

Advanced search

STUDY OF THE EFFECT OF DOSE OF THE MOBILUX-LITE CONCENTRATE ON THE EFFICIENCY OF FERMENTATION OF SKIM MILK MOLOCHNOKISLYKH MICROORGANISMS

Abstract

Prospective directions of fermented dairy products technology improvement are reviewed. The relevance offermented dairy products enriched with food concentrate «MOBILUX» technology development is substantiated. The influence of the concentrate on skim milkfermentation efficiency by starter cultures Acidolact, Symbilact, Yoghurt is studied. The dynamics of titratable acidity and pH changing during the fermentation of control and experimental samples is shown.

About the Authors

Alexey Lodygin
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


Maria Shatravina
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


Vladislav Ponomarev
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


Gennadiy Slusarev
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


References

1. Ганина В. И. Питьевое молоко с йодсодержащими добавками / В. И. Ганина, И. И. Ионова, С. А. Фильчакова, Д. С. Лукин // Переработка молока. 2012. № 5. С. 16-17.

2. Герасимова Т. В. Технология кисломолочных напитков: применение экстрактов растительного сырья / Т. В. Герасимова, И. А. Евдокимов, А. Д. Лодыгин, Е. А. Абакумова // Молочная промышленность. 2012. № 2. С. 83-84.

3. Горбатова К. К. Физико-химические и биохимические основы производства молочных продуктов. СПб.: ГИОРД, 2004. 352 с.

4. Долгова А. О., Рябцева С. А. Исследование процессов получения кисломолочного напитка с лактулозой и стевией // Современная наука и инновации. 2017. № 1 (17). С. 77-82.

5. Евдокимов И. А. Перспективные технологии хлебобулочных изделий, обогащенных незаменимыми нутриентами, для профилактики основных алиментарнозависимых состояний человека / И. А. Евдокимов, B. И. Гапонов, А. Д. Лодыгин, С. Л. Люблинский // Современные достижения биотехнологии: материалы IV Международной научно-практической конференции. Минск; Ставрополь: Изд-во СКФУ, 2014. C. 75-77.

6. Лодыгин А. Д. Кисломолочный напиток «Кремола» / А. Д. Лодыгин, И. А. Евдокимов, А. С. Гришина, И. В. Сухова // Молочная промышленность. 2009. № 3. С. 71.

7. Синбиотики в технологии продуктов питания: монография / И. А. Рогов, Е. И. Титов, В. И. Ганина [и др.]. М.: МГУПБ, 2006. 218 с.

8. Тамим А. Й., Робинсон Р. К. Йогурт и аналогичные кисломолочные продукты: научные основы и технологии / пер. с англ. под науч. ред. Л. А. Забодаловой. СПб.: Профессия, 2003. 664 с.

9. Тихомирова Н. А. Технология продуктов лечебно-профилактического назначения на молочной основе. СПб.: Троицкий мост, 2010. 448 с.

10. Храмцов А. Г. Основополагающие принципы высокоэффетивного производства функциональных молочных продуктов / А. Г. Храмцов, В. И. Трухачёв, В. В. Молочников, Т. А. Орлова // Вестник АПК Ставрополья. 2016. № 3. С. 52-56.


Review

For citations:


Lodygin A., Shatravina M., Ponomarev V., Slusarev G. STUDY OF THE EFFECT OF DOSE OF THE MOBILUX-LITE CONCENTRATE ON THE EFFICIENCY OF FERMENTATION OF SKIM MILK MOLOCHNOKISLYKH MICROORGANISMS. Newsletter of North-Caucasus Federal University. 2017;(5):25-33. (In Russ.)

Views: 62


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-907X (Print)