Preview

Newsletter of North-Caucasus Federal University

Advanced search

EFFECT OF VARIETY ON THE FORMATION OF THE TECHNOLOGICAL POTENTIAL OF WHEAT OF KAZAKHSTAN

Abstract

The article is devoted to the study of the varietal features of grain on the indices of technological advantage (TD) and technological potential (TP) of grain of soft spring wheat of Kazakhstan. To this end, an analysis was made and a list of the most common varieties of soft spring wheat in Kazakhstan, which in the period from 2005 to 2010 were subjected to research. For the TD indicators of soft wheat grains, the indicators having the least mutual influence and combined into one complex TP index, as proposed by the author in previous studies [1], were taken. Mathematical processing of the results of the studies by the method of correlation and regression analysis made it possible to establish the dependence of the TD indicators of soft wheat grains on varietal characteristics and to determine the strongest of the studied wheat varieties of Kazakhstan

About the Author

Darigash Shaimerdenova
Kazakh research Institute of processing of agricultural production"
Russian Federation


References

1. Доклад «Об итогах социально-экономического развития АПК Республики Казахстан и исполнения республиканского бюджета за 11 месяцев 2016 года». 20.12.2016 г. [Электронный ресурс]. Режим доступа: http://mgov.kz/ru/ (дата обращения 15.04.2017).

2. Шаймерденова Д. А., Полуботько О. В. Казахстанская пшеница: вчера и сегодня // Аграрный сектор. 2016. № 4 (26) С. 26-28.

3. Качество казахстанской пшеницы значительно ухудшилось. [Электронный ресурс].1Л1Ь: http://24.kz/ru/ vybor-redaktsii/item/163760-kachestvo-pshenitsy-znachitelno-ukhudshilos (дата обращения 15.06.2017).

4. Шаймерденова Д. А. Комплексный показатель технологического потенциала зерна мягкой яровой пшеницы // Продовольственная безопасность: научное, кадровое и информационное обеспечение: Матер. III Междунар. науч.-техн. конф. Воронеж:. ВГУИТ, 2016. С. 431-436.

5. Кравцов С. А. Зерновое производство России на рубеже XXI века // Зерновые культуры. 2001. № 1. С. 2-4.

6. Гончаров П. Л. Селекция зерновых культур в Сибири / П. Л. Гончаров // С.-х. биология. 1981. № 1. С. 26-32.

7. Литун П. П., Шевченко М. В., Суббота Г. М. Пластичность генотипов в экологических опытах простой структуры // Селекция и семеноводство. Киев, 1982. № 50. С. 11-15.

8. Квасник Е. В. Коробейников Н. И. Особенности формирования качества зерна и урожайности мягкой яровой пшеницы в зависимости от агроэкологических условий в Алтайском крае // Вестник Алтайского государственного аграрного университета. 2007. № 1 (27). С. 16-18.

9. Филиппова Е. А., Мальцева Л. Т., Банникова Н. Ю., Ефимова А. Г. Влияние природных факторов на вегетационный период, продуктивность и качество сортов мягкой пшеницы // Аграрный вестник Урала. 2011. №4 (83). С. 6-9.

10. Yuksel Kaya, Mevlut Akcura Effects of genotype and environment on grain yield and quality traits in bread wheat (T. aestivum L.) // Food Science and Technology. 2014. №34(2). Р. 386-393.

11. Simona Man. Sevasti(a Muste, Vlad Muresan, Anamaria Birou, Carmen Chircu, Rodica Kadar. Influence of Genotype and Agrofond on the Quality of Wheat Varieties from Transylvania // Bulletin UASVM Agriculture. 2010. № 67(2). Р. 273-277.


Review

For citations:


Shaimerdenova D. EFFECT OF VARIETY ON THE FORMATION OF THE TECHNOLOGICAL POTENTIAL OF WHEAT OF KAZAKHSTAN. Newsletter of North-Caucasus Federal University. 2017;(4):44-50. (In Russ.)

Views: 77


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-907X (Print)