Preview

Newsletter of North-Caucasus Federal University

Advanced search

STUDY OF THE PREBIOTIC CONCENTRATE DOSE INFLUENCE ON THE EFFICIENCY OF SKIM MILK FERMENTATION BY LACTIC ACID MICROORGANISMS

Abstract

MICROORGANISMS Modern trends of functional foods technology development are observed. The relevance of fermented dairy products enriched with prebiotic concentrate production is grounded. Composition and organoleptic and microbiologic attributes of prebiotic concentrate on the base of skim milk permeate are presented. Organoleptic attributes offermented skim milk with addition of prebiotic concentrate in comparison with control samples are tested. The influence of the prebiotic concentrate dose on lactic acid production efficiency by Lbc. bulgaricus, Str. thermophilus and Lbc. acidophilus starter cultures is studied. The optimal dose of prebiotic concentrate is established.

About the Authors

Aleksey Lodygin
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


Elena Medintseva
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


Dmitriy Lodygin
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


References

1. Бугаева А. А. Совершенствование технологии пребиотических концентратов на основе вторичного молочного сырья с использованием биотрансформации лактозы: дис. канд. техн. наук / А. А. Бугаева. Ставрополь : Северо-Кавказский федеральный университет, 2014. 135 с.

2. ГОСТ 26754-85 Молоко. Методы измерения температуры. М.: Стандартинформ, 2009. 4 с.

3. ГОСТ 3624-92 Молоко и молочные продукты. Титриметрические методы определения кислотности. М.: Стандартинформ, 2009. 8 с.

4. ГОСТ Р 52791-2007 Консервы молочные. Молоко сухое. Технические условия. М.: Стандартинформ, 2008. 8 с.

5. ГОСТ Р ИСО 22935-2-2011 Молоко и молочные продукты. Органолептический анализ. Часть 2. Рекомендуемые методы органолептической оценки. М.: Стандартинформ, 2012. 19 с.

6. Драчёва Л. В. Пробиотики и пребиотики для продуктов функционального питания // Молоко и молочные продукты. Производство и реализация. 2012. № 4. С. 74-75.

7. Леонидов Д. С. Лактулоза: Диапазон использования в пищевой промышленности // Кондитерское и хлебопекарное производство. 2011. № 10. С. 34-35.

8. Назарова Н. Ю. Кефирный продукт, обогащенный лактулозой // Международный журнал прикладных и фундаментальных исследований. 2012. № 1. С. 163.

9. Распоряжение Правительства РФ от 25.10.2010 № 1873-р «Об основах государственной политики Российской Федерации в области здорового питания населения на период до 2020 года»

10. СанПиН 2.3.2.1078-01 Гигиенические требования безопасности и пищевой ценности пищевых продуктов. М.: Рид Групп, 2012. 448 с.


Review

For citations:


Lodygin A., Medintseva E., Lodygin D. STUDY OF THE PREBIOTIC CONCENTRATE DOSE INFLUENCE ON THE EFFICIENCY OF SKIM MILK FERMENTATION BY LACTIC ACID MICROORGANISMS. Newsletter of North-Caucasus Federal University. 2017;(4):19-24. (In Russ.)

Views: 89


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-907X (Print)