Preview

Newsletter of North-Caucasus Federal University

Advanced search

FEATURES OF THE FORMATION OF PROTEINASE COMPLEX OF GRAIN SOFT WHEAT OF KAZAKHSTAN DEPENDING ON CULTIVATION CONDITIONS

Abstract

The article is devoted to the definition and analysis of the protein-proteinase complex (PPC) parameters of soft wheat in Kazakhstan from growing conditions - natural and climatic conditions and predecessors, for which soft wheat varieties were selected: spring wheat grown in Karaganda, North Kazakhstan and West Kazakhstan regions, and winter, grown in the South-Kazakhstan region, by various predecessors. The research aimed to cover the regions of soft wheat cultivation in Kazakhstan, sharply differing in nature and climatic conditions [1,15]. PPC parameters were determined by conventional methods described in normative and methodological documents. Mathematical processing of the research results was carried out by the method of correlation and regression analysis using Excel and Stadia applications. Indices of natural climatic conditions during the vegetation period were established according to Kazgidromet [4]. The studies made it possible to establish the correlation between the PPC of soft wheat of Kazakhstan and growing conditions in order to determine the optimal conditions for the formation of high PPC parameters of soft wheat grain.

About the Author

Darigash Shaimerdenova
Kazakh research Institute of processing of agricultural production)), Republic of Kazakhstan
Russian Federation


References

1. Бейсенова А. В., Карпеков К.М. Физическая география Казахстана: учебное пособие. Алма-Ата: Атамура, 2004. 368 с.

2. Добротворская Н. И., Каличкин В.К., Сорокина О. Л. Влияние гидротермических условий на урожайность и качество зерна яровой пшеницы в лесостепи Новосибирского Приобья // Достижения науки и техники АПК. Земледелие и растениеводство. 2013. № 12. С. 16-18.

3. Об итогах социально-экономического развития АПК Республики Казахстан и исполнения республиканского бюджета за 11 месяцев 2016 года: доклад 20.12.2016 г. URL: http://mgov.kz/ru/ (дата обращения 15.04.2017).

4. Ежегодный бюллетень мониторинга изменения и состояния климата Казахстана: 2009 год. Астана, 2010. С. 23.

5. Егоров Г. А. Технологический потенциал зерна // Прогрессивная техника и технология в пищевой промышленности: материалы Междунар. науч. конф. Краснодар, 1994. С. 5-7.

6. Изтаев А. И. Технологические качества зерна пшеницы Казахстана. Алма-Ата: Кайнар, 1992. 366 с.

7. Казахстанская пшеница: ни цены, ни качества. 10 октября 2016 г. URL: http:// forbes.kz (дата обращения 5.04.2017).

8. Каракулев В. В., Диденко В. Н. Урожайность и качество зерна яровой пшеницы по различным предшественникам в Оренбургском Предуралье // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. 2010. № 2 (26). С. 12-14.

9. Квасник Е. В., Коробейников Н. И. Особенности формирования качества зерна и урожайности мягкой яровой пшеницы в зависимости от агроэкологических условий в Алтайском крае // Вестник Алтайского государственного аграрного университета. 2007. № 1 (27). С. 16-18.

10. Келер В. В. Влияние гидротермических условий на формирование белка районированных сортов яровой пшеницы в лесостепной зоны Красноярского края // Вестник КрасГАУ: Почвоведение и растениеводство. 2008. № 1. С. 56-59.

11. Мельник А. Ф., Кондрашин Б. С., Митюшкин Н. И. Влияние предшественников на урожайность и качество зерна озимой пшеницы // Вестник ОрелГАУ. 2009. № 4. С. 27-30.

12. Сандакова Г. Н. Динамика погодных факторов и их вероятность для формирования зерна яровой сильной пшеницы с высоким содержанием клейковины в центральной зоне Оренбургской области // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. 2016. № 5 (61). С. 18-22.

13. Сандакова Г. Н., Крючков А. Г. Научно обоснованные параметры моделей формирования высокобелкового и высоконатурного зерна сильной пшеницы в условиях Оренбургского Предуралья в зависимости от погодных условий и агротехнических приемов возделывания. Оренбург, 2014. 86 с.

14. Титов Ю. Н. Формирование качества зерна яровой пшеницы в зависимости от предшественников // Вестник Алтайского государственного аграрного университета. 2007. № 2 (28). С. 11-15.

15. Физическая география России и стран бывшего СССР. М., 2004. URL: http://ecosystema.ru/08nature/ world/geoussr/index.html (дата обращения 13.07.2017).

16. Шаймерденова Д. А. Влияние факторов на формирование технологического потенциала зерна мягкой пшеницы // Вестник Воронежского государственного университета инженерных технологий. 2017. № 79 (1). С. 220-223.

17. Шаймерденова Д. А., Полуботько О.В. Казахстанская пшеница: вчера и сегодня // Аграрный сектор. 2016. № 4 (26). С. 26-28.


Review

For citations:


Shaimerdenova D. FEATURES OF THE FORMATION OF PROTEINASE COMPLEX OF GRAIN SOFT WHEAT OF KAZAKHSTAN DEPENDING ON CULTIVATION CONDITIONS. Newsletter of North-Caucasus Federal University. 2018;(2):47-54. (In Russ.)

Views: 104


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-907X (Print)