Preview

Newsletter of North-Caucasus Federal University

Advanced search

EVALUATION OF THE NUTRITIVE VALUE OF FERMENTED ICE CREAM WITH HIGH PROTEIN DOSE

Abstract

In the article the question of icecream receipts optimization was described. The optimization included a calculation and adjustment of the protein additives and its doses which guarantee compliance the final product nutritive value to the accepted standard. Two protein additives were used: whey protein microparticulate and rennet casein in the receipts.

About the Authors

Ivan A. Evdokimov
NCFU
Russian Federation


Irina K. Kulikova
NCFU
Russian Federation


Ludmila A. Gordienko
NCFU
Russian Federation


Marina N. Aslanova
NCFU
Russian Federation


Vladimir S. Metel
NCFU
Russian Federation


References

1. Анализ качества молоко по аминокислотному и витаминному составу / В. А. Чиркин, Н. И. Шумской, К. К. Полянский // Молочная промышленность. 2012. № 4. С. 45-46.

2. Пищевая химия / А. П. Нечаев, С. Е. Траубенберг, А. А. Кочеткова и др. СПб.: ГИОРД, 2001. 592 с.

3. Биохимия / под ред. Е. С. Северина. 3-е изд., испр. М.: ГЭОТАР-Медиа, 2005. 784 с.

4. Липатов Н. Н. Принципы и методы проектирования рецептур пищевых продуктов, балансирующих рационы питания // Известия вузов. Пищевая технология. 1990. № 6. С. 5-10.

5. Липатов Н. Н., Юдина С. Б. Формализованный критерий аминокислотной сбалансированности бел-ков геродиетических продуктов: сб. трудов I Международной конференции «Научные и практические аспек-ты совершенствования качества продуктов детского и геродиетического питания». М.: Пищепромиздат, 1997. С. 140-141.

6. Оценка рациональности аминокислотного состава белка пищевого сырья продуктов питания: метод. указания к лабораторной работе / И. А. Евдокимов, В. В. Костина; под ред. С. Е. Виноградской. Ставрополь: СевКавГТУ, 2000. 18 с.

7. Дымов О. В. Технологические аспекты использования микропартикулятов сывороточных белков при производстве молочных продуктов // Молочная промышленность. 2014. № 6. С. 18-21.

8. Muditha Dissanayake, Alan L. Kelly and Todor Vasiljevic Gelling Properties of Microparticulated Whey Proteins // J. Agric. Food Chem. 2010. 58 (11). P. 6825-6832.

9. Храмцов А. Г. Белковые продукты из молочной сыворотки // Переработка молока. 2011. № 1. С. 18-21.

10. Выживаемость молочнокислых микроорганизмов в низкожирном пробиотическом мороженом / И. А. Евдокимов, И. К. Куликова, М. Н. Асланова, Д. Н. Володин, М. С. Золоторева // Молочная промышлен- ность. 2014. № 10. 72 с.


Review

For citations:


Evdokimov I.A., Kulikova I.K., Gordienko L.A., Aslanova M.N., Metel V.S. EVALUATION OF THE NUTRITIVE VALUE OF FERMENTED ICE CREAM WITH HIGH PROTEIN DOSE. Newsletter of North-Caucasus Federal University. 2015;(3):22-28. (In Russ.)

Views: 92


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-907X (Print)