MICELLIZATION OF CASEIN-DEXSTRAN STRUCTURES OBTAINED IN THE MAILLARD REACTION
Abstract
About the Authors
Roman BudkevichRussian Federation
Anastasiya Eremina
Russian Federation
Elena Budkevich
Russian Federation
Gennady Slyusarev
Russian Federation
References
1. Банникова А. В., Евдокимов И. А. Инновационный подход к созданию обогащенных молочных продуктов с повышенным содержанием белка: монография. М.: Дели-ПРИНТ, 2015. С. 8-28.
2. Будкевич Р. О., Евдокимов И. А. Безопасность использования наноразмерных частиц // Молочная промышленность. 2010. № 1. С. 46-48.
3. Евдокимов И. А. Современные проблемы науки в пищевых и перерабатывающих отраслях АПК / И. А. Евдокимов, Т. Н. Головач, В. П. Курченко, Л. Р. Алиева, Р. О. Будкевич: учебное пособие. Ставрополь, 2013. С. 6-21.
4. Курбанова М. Г., Масленникова С. М., Бондачук О. Н. Исследование закономерностей получения кислотных гидролизатов казеина // Вестник Алтайского государственного аграрного университета. 2013. № 12. С. 101-105.
5. Ashok P., Wahyu W. Food-grade particles for emulsion stabilization // Trends in Food Science & Technology. 2016. № 50. P. 159-174.
6. Gu F. L. Structure and antioxidant activity of high molecular mass Maillard reaction products from casein-glucose / F. L. Gu, J. M. Kim, S. Abbas, X. M. Zhang, S. Q. Xia, Z. X. Chen // Food Chem. 2010. № 120. P. 505-511.
7. Helstad K. Liquid droplet-like behaviour of whole casein aggregates adsorbed on graphite studied by nanoindentation with AFM / K. Helstad, M. Rayner, T. V. Vliet, M. Paulsson, P. Dejmek // Food Hydrocolloids. 2007. № 21. P. 726-738.
8. Minfang M. Acidic solution properties of ß-casein-graft-dextran ^polymer prepared through Maillard reaction / M. Minfang, P. Xiaoyun, Y. Ping, J. Ming // Journal of Colloid and Interface Science. 2006. № 301(1). P. 98-106.
9. Oliver C. M. Use of FTIR and mass spectrometry for characterization of glycated caseins / C. M. Oliver, Kher A., McNaughton D., Augustin M. A. // J Dairy Res. 2009. № 76. P. 105-110.
10. Tuinier R., Kruif C. G. Stability of casein micelles in milk // Journal of Chemical Physics. 2002. № 117(3). P. 1290-1295.
11. Xiaoyun P. Micellization of casein-graft-dextran copolymer prepared through maillard reaction / P. Xiaoyun, M. Minfang, H. Bin, Y. Ping, J. Ming // Biopolymers. 2006. № 81(1). P. 29-38.
12. Xiaoyun P., Ping Y., Ming J. Simultaneous nanoparticle formation and encapsulation driven by hydrophobic interaction of casein-graft-dextran and ß-carotene // Journal of Colloid and Interface Science. 2007. № 315. P. 456-463.
Review
For citations:
Budkevich R., Eremina A., Budkevich E., Slyusarev G. MICELLIZATION OF CASEIN-DEXSTRAN STRUCTURES OBTAINED IN THE MAILLARD REACTION. Newsletter of North-Caucasus Federal University. 2016;(4):19-23. (In Russ.)