Preview

Newsletter of North-Caucasus Federal University

Advanced search

THE INTENSIFICATION OF THE TECHNOLOGY OF SMOKED SAUSAGES WITH ADAPTED FOOD MODULE

Abstract

Studied the possibility of use of adaptedfood module in the production of smoked sausages. The positive impact of demineralised whey in the process of breeding new strains. Active marked decrease in pH, increase in lactic acid microorganisms and the reduced mass loss in model systems of raw sausages with new types of strains during the fermentation process. It is revealed that sodium nitrite, used for the formation and stabilization of the color characteristics is greatly reduced, thus deteriorating the stability of the finished product to oxidative processes during storage is not observed.

About the Authors

Tatiana Barsukovskaya
North Caucasus Federal Univercity
Russian Federation


Valentin Shipulin
North Caucasus Federal Univercity
Russian Federation


Natalia Lupandina
North Caucasus Federal Univercity
Russian Federation


Anna Savva
North Caucasus Federal Univercity
Russian Federation


References

1. Барсуковская Т. А., Лупандина Н. Д. Биотрансформация адаптированных пищевых модулей на основе деминерализованной сыворотки в технологии сырокопченых мясопродуктов // Биоразнообразие, биоресурсы, биотехнологии и здоровье населения Северо-Кавказского региона: материалы III ежегодной научно-практической конференции преподавателей, студентов и молодых ученых СКФУ «Университетская наука - региону». Ставрополь: Изд-во СКФУ, 2015. 342 с.

2. Шипулин В. И., Лупандина Н. Д., Барсуковская Т. А. Биотехнологические аспекты совершенствования технологии сырокопченых колбас с использованием поликомпонентных многоцелевых функциональных модулей: материалы Первого Международного форума «Молодежь - интеллектуальный потенциал развития страны». г. Душанбе, Таджикистан, 2015.

3. Шипулин В. И., Лупандина Н. Д., Барсуковская Т. А. Роль деминерализованной сыворотки в технологии сырокопченых колбас // Современные достижения биотехнологии. Актуальные проблемы молочного дела: материалы V Международной научно-практической конференции. Ставрополь: Изд-во СКФУ, 2015. 441 с.


Review

For citations:


Barsukovskaya T., Shipulin V., Lupandina N., Savva A. THE INTENSIFICATION OF THE TECHNOLOGY OF SMOKED SAUSAGES WITH ADAPTED FOOD MODULE. Newsletter of North-Caucasus Federal University. 2016;(3):7-14. (In Russ.)

Views: 91


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-907X (Print)