Preview

Newsletter of North-Caucasus Federal University

Advanced search

INFLUENCE OF THE DIFFERENT KINDS DAIRY RAW TO THE DEVELOPMENT OF THE OPPORTUNISTIC PATHOGENIC MICROFLORA

Abstract

Lactic acid bacteria have long history of application in fermented foods as a starter cultures to produce dairy, meat and bakery because of their beneficial influence on nutritional, organoleptic, and shelf-life characteristics. Lactic acid bacteria are also known to produce and excrete compounds with antimicrobial activity, such as hydrogen peroxide, carbon dioxide, diacetyl, bacteriocins and bacteriocin like substances. All antimicrobial compounds can antagonize the growth of some spoilage and pathogenic bacteria in foods and have been explored in the control of most unwanted organisms.

About the Authors

Maria Kosenko
North Caucasus Federal Univercity
Russian Federation


Irina Kulikova
North Caucasus Federal Univercity
Russian Federation


References

1. Бондаренко B. M., Русакова Э. И., Лаврова В. А. Иммуностимулирующее действие лактобактерий, используемых в качестве основы препаратов пробиотиков // Журн. микробиол. 1998. № 5. С. 107-112.

2. Гончарова Г. И. Бифидобактерии и их использование в медицинской промышленности и сельском хозяйстве. М., 1986. С. 10-17.

3. Костенко Т. Н. О диетических и лечебных свойствах кисломолочных продуктов // Женское здоровье. 2000. № 3. С. 4.

4. Практикум по микробиологии / под ред. А. И. Нетрусова. М.: Академия, 2005. С. 608.

5. Смирнов В. В. Пробиотики на основе живых культур микроорганизмов / В. В. Смирнов, Н. К. Коваленко, В. С. Подгорский, И. Б. Сорокулова // Микробиологический журнал. 2002. № 1. С. 24-25.

6. Храмцов А. Г. Полное и рациональное использование молочной сыворотки на принципах безотходной технологии: учебное пособие / А. Г. Храмцов, С. В. Василисин, А. И. Жаринов и др. Ставрополь: ИРО, 1997. С. 120.

7. Шёндеров Б. А. Медицинская микробная экология и функциональное питание. М., 1988. Т. 1.


Review

For citations:


Kosenko M., Kulikova I. INFLUENCE OF THE DIFFERENT KINDS DAIRY RAW TO THE DEVELOPMENT OF THE OPPORTUNISTIC PATHOGENIC MICROFLORA. Newsletter of North-Caucasus Federal University. 2016;(2):13-16. (In Russ.)

Views: 91


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-907X (Print)