Preview

Newsletter of North-Caucasus Federal University

Advanced search

EQUIPMENT FOR FOOD PROCESSING LOW-FREQUENCY ELECTROMAGNETIC FIELD WITH MODULATED CHARACTERISTICS

Abstract

The article is devoted to the innovative scientific and practical direction in the food industry - the impact on raw materials and products of its processing by a modulated electromagnetic field of the low-frequency range. In a generalized form, scientific aspects and stages of creating an installation for processing food media by an electromagnetic field are presented. The applicability of the developed device is shown with the purpose of increasing the duration of storage offood raw materials and products made from it at the maximum economic beneit. Key words: electromagnetic field, low frequencies, signal modulation, inactivation of microflora

About the Authors

Valentin Shipulin
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


Mikhail Baryshev
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


Gennady Kasyanov
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


Egor Olkhovatov
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


References

1. Барышев М. Г., Джимак С. С., Кадамша А. М. Исследование влияния магнитообработанной воды на биологические объекты // Вестник РУДН. Серия: Экология и безопасность жизнедеятельности. 2008. № 2. С. 69-74.

2. Барышев М. Г. Воздействие низкочастотного электромагнитного поля на прокариотические и эукариотические микроорганизмы / М. Г. Барышев, Г. Н. Наумов, В. И. Дмитриев, Н. С. Васильев // Наука Кубани. 2008. № 4. С. 17-22.

3. Барышев М. Г. Влияние низкочастотного электромагнитного поля на биологические системы / М. Г. Барышев, Н. С. Васильев, Н. Н. Куликова, С. С. Джимак. Ростов-н/Д.: ЮНЦ РАН, 2008. 288 с.

4. Мищенко М. В., Боков М. М., Гришаев М. Е. Активация технологических процессов обработки материалов в аппаратах с вращающимся электромагнитным полем // Фундаментальные исследования. 2015. № 2-16. С. 3508-3512.

5. Обработка сельскохозяйственного сырья электромагнитным полем низкой частоты. Теория и практика: монография [Электронный ресурс] / Г. И. Касьянов, М. Г. Барышев, Р. С. Решетова, В. Т. Христюк, Д. Е. Занин. СПб.: 2016. 296 с. URL: http://e.lanbook.com/book/90693


Review

For citations:


Shipulin V., Baryshev M., Kasyanov G., Olkhovatov E. EQUIPMENT FOR FOOD PROCESSING LOW-FREQUENCY ELECTROMAGNETIC FIELD WITH MODULATED CHARACTERISTICS. Newsletter of North-Caucasus Federal University. 2017;(5):52-59. (In Russ.)

Views: 107


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-907X (Print)