Preview

Newsletter of North-Caucasus Federal University

Advanced search

THE INFLUENCE OF HARVESTING METHODS ON THE FORMATION OF TECHNOLOGICAL POTENTIAL OF SOFT WHEAT GRAIN OF KAZAKHSTAN

Abstract

In the article dependences of the technological potential (TP) of soft wheat grain on harvesting method are presented, for this purpose were determined the indices of technological value (TD) of soft spring wheat grain having the least mutual influence and combined into one complex TP index, proposed by the author in previous studies [3]. For this purpose, in three farms of the Akmola region, areas were identified , in which research was conducted during 2007-2012. Depending on the method of harvesting, the indicators of TD and TP of harvested wheat grain were determined. The obtained data made it possible to determine the effect of harvesting technology on the formation of the technological potential of soft wheat.

About the Author

Darigash Shaimerdenova
Kazakh research Institute of processing of agricultural production
Russian Federation


References

1. Об итогах социально-экономического развития АПК Республики Казахстан и исполнения республиканского бюджета за 11 месяцев 2016 года: Доклад 20.12.2016 г. [Электронный ресурс]. URL: http://mgov. kz/ru/ (дата обращения 15.04.2017).

2. Шпаар Д. и др. Зерновые культуры (Выращивание, уборка, доработка и использование) / под общей редакцией Д. Шпаара. М.: ИД ООО «DLV АГРОДЕЛО», 2008. С. 439-441.

3. Шаймерденова Д. А. Комплексный показатель технологического потенциала зерна мягкой яровой пшеницы // Продовольственная безопасность: научное, кадровое и информационное обеспечение: материалы III Международной науч.-техн. конференция. Воронеж: ВГУИТ, 2016. С. 431-436.

4. Конарев И. М. и др. Повышение качества зерна. М.: Колос, 1976. 231 с.

5. Ленточкин А. М., Петрович Д. В. Урожайность и качество зерна яровой пшеницы Ирень в зависимости от приемов уборки // Аграрный вестник Урала. 2010. № 11-1 (77). С. 10-12.

6. Рукосуев Р. В., Манзюк О. В. Влияние элементов технологии возделывания пшеницы на продовольственные качества зерна // Дальневосточный аграрный вестник. 2009. № 3 (11). С. 81-87.

7. Стратегия и тактика проведения уборки урожая 2015 года и осенней подготовки почвы под урожай 2016 года в Акмолинской области: Рекомендации. Шортанды-1: НПЦЗХ им. А. И. Бараева, 2015. 22 с.

8. Изтаев А. И. Совершенствование послеуборочной обработки зерна пшеницы в условиях Казахстана: дис.. д-ра техн. наук. 05.18.03 / Изтаев Ауелбек. М., 1992. 409 с.

9. Рукосуев Р. В. Влияние сроков и способов уборки на продуктивность и качество зерна яровой пшеницы в условиях южной зоны Амурской области: дис. канд. с.-х наук. 06.01.09 / Рукосуев Руслан Владимирович. Благовещенск, 2000. 148 с.

10. Neem Lal Pandey. Baking quality in wheat: effect of delayed harvest, cultivars, growing conditions and nitrogen fertilization // Department of Plant and Environmental Science, Norwegian University of Life Sciences. 2013. 59 p.


Review

For citations:


Shaimerdenova D. THE INFLUENCE OF HARVESTING METHODS ON THE FORMATION OF TECHNOLOGICAL POTENTIAL OF SOFT WHEAT GRAIN OF KAZAKHSTAN. Newsletter of North-Caucasus Federal University. 2017;(5):46-51. (In Russ.)

Views: 69


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-907X (Print)