Preview

Newsletter of North-Caucasus Federal University

Advanced search

ECOLOGICAL AND ECONOMIC FOUNDATIONS OF EFFECTIVE CULTIVATION VEGETABLE CROPS

Abstract

The article analyzes the dynamics of vegetable growing in The Russian Federation, identifies the main trends of changes in the industry. For a complex assessment ofvegetable crops cultivation the author's interpretation of determination of ecological and economic efficiency of vegetable production is offered. The study shows that the cultivation of vegetable crops, taking into account the actual intake of nutrients, often causes a negative balance of nutrients in the soil, that is, if there is a relative level ofprofitability of production, the ecological and economic eiciency of their use often has a negative value. This indicates the need not only for the joint application of organic and mineral fertilizers in optimal parameters, but also the search for alternative ways to ensure the reproduction of soil fertility, including using the principles of biologization and agroecology.

About the Authors

Y. Karpunina
Tambov State University. G.R. Derzhavin
Russian Federation


E. Klimentova
Michurinsk state agrarian University
Russian Federation


A. Dubovitski
Michurinsk state agrarian University
Russian Federation


References

1. Дубовицкий А. А., Климентова Э. А. Экономические основы сохранения почвенного плодородия // Технологии пищевой и перерабатывающей промышленности АПК - продукты здорового питания. 2016. № 6 (14). С. 8-13.

2. Федеральная служба государственной статистики Российской Федерации. URL: http:// www.gks.ru.

3. Дубовицкий А. А., Греков Н. И. Обоснование перспектив экономического роста и развития овощеводства // Вестник Мичуринского государственного аграрного университета. 2014. № 6. С. 79-82.

4. Дубовицкий А. А., Климентова Э. А. Эколого-экономическая эффективность агротехнических противоэрозионных мероприятий // Молочнохозяйственный вестник. 2017. № 3 (27). С. 179-186.

5. Дубовицкий А. А. Экономическое обоснование необходимости воспроизводства почвенного плодородия // Сборник научных трудов, посвященный 85-летию Мичуринского государственного аграрного университета: в 4 т. Мичуринск, 2016. С. 63-67.

6. Тепцова А. С., Дубовицкий А. А. Эколого-экономическая эффективность аграрного производства // Научные труды Вольного экономического общества России. 2014. Т. 184. С. 132-141.

7. Справочник агрохимика / В. В. Лапа и др.; под ред. В. В. Лапа. Минск: Белорус. наука, 2007. 390 с.

8. Agroecology - What it is and what it has to offer. iied, Issue Paper, Laura Silici, 2014. URL: http://pubs. iied.org/pdfs/14629IIED.pdf

9. Olivier De Schutter. Agroecology and the Right to Food, 2011. URL: http://www.srfood.org/images/stories/ pdf/officialreports/20110308_a-hrc-16-49_agroecology_en.pdf

10. Declaracion del Forolnternacional de Agroecologia Nyeleni, Mali27 de febrero de 2015. URL: http://www. foodsovereignty.org/forum-agroecology-nyeleni-2015/


Review

For citations:


Karpunina Y., Klimentova E., Dubovitski A. ECOLOGICAL AND ECONOMIC FOUNDATIONS OF EFFECTIVE CULTIVATION VEGETABLE CROPS. Newsletter of North-Caucasus Federal University. 2019;(1):47-54. (In Russ.)

Views: 107


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-907X (Print)