Preview

Newsletter of North-Caucasus Federal University

Advanced search

DEVELOPMENT OF DRY BREAKFAST TECHNOLOGY WITH THE USE OF BEEF AND NUT-RAW RAW MATERIALS

Abstract

The Republic of Kyrgyzstan, located in Central Asia, has close economic ties with Russia, Kazakhstan and China. Favorable climatic conditions allow to grow ecologically clean products in the Republic. Beans, peas, corn, chickpeas and lentils in the diet are presented as legumes. They are useful in high protein, other nutrients and natural fiber. They are used in combination with vegetable and nut raw materials for the production of high-grade food products. As a result of the research, the possibility of inclusion in the formulation of multicomponent dry breakfasts of nonfat walnuts, pistachios, hazelnuts and legumes has been revealed. Biochemical evaluation of the quality of breakfast cereals has shown that the finished products contain more essential amino acids than raw materials and are rich in deicient lysine, threonine, valine and leucine. The limiting amino acid is isoleucine. The product also includes soluble and insoluble dietary iber. Based on the results of the research, a conclusion was made about the advisability of mastering the technology for the production of multicomponent dry breakfasts.

About the Authors

Kylychbek Sherikabaevich Sakibaev
Osh Technological university n.a. academician M. M. Adyshev
Russian Federation


Gennady Ivanovich Kasyanov
Kuban State Technological University
Russian Federation


Valentin Ivanovich Shipulin
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


References

1. О внесении изменения в Закон Кыргызской Республики «Об экологической экспертизе»: Закон Кыргызской Республики от 4 мая 2015 года № 92. URL: http://cbd.minjust.gov.kg/acWiew/ru-ru/n1135

2. Зотова Л. В., Касьянов Г. И., Ольховатов Е. А. Инновационные технологические приемы в производстве воздушных крипсов // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета (Научный журнал КубГАУ) [Электронный ресурс]. Краснодар: Куб-ГАУ, 2017. № 04(128). С. 1258-1268. URL: http://ej.kubagro.ru/2017/04/pdf/88.

3. Касьянов Г. И., Ольховатов Е. А., Сакибаев К. Ш. Инновации в технологии производства сухих завтраков // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета (Научный журнал КубГАУ) [Электронный ресурс]. Краснодар: КубГАУ, 2017. № 06(130). С. 922-933. URL: http://ej.kubagro.ru/2017/06/pdf/67.

4. Касьянов Г. И. Технологии пищевых производств. Сушка сырья / Г. И. Касьянов, Г. В. Семенов, А. А. Грицких, Т. Л. Троянова. М.: Юрайт, 2017. 113 с.

5. Квасенков О. И., Касьянов Г. И. Экструзионные пищевые технологии. Краснодар: Экоинвест, 2012. 160 с.

6. Остриков А. Н. Технология экструзионных продуктов. СПб.: Проспект Науки, 2007. 202 с.

7. Шипулин В. И., Касьянов Г. И., Зотова Л. В. Конструирование пищевых продуктов, обогащенных фруктами и орехами // Вестник Северо-Кавказского федерального университета. 2017. № 4. С. 51-62.

8. Шубина Л. Н., Белоусова С. В., Панина О. Р. Техника и технология получения СО2-экстрактов для общественного питания // Научные труды КубГТУ № 5. 2017. С. 116-120.

9. Щербакова Е. В. Применение продуктов переработки ядра плодов ореха черного в производстве кондитерских изделий / Е. В. Щербакова, Е. А. Ольховатов, Г. И. Касьянов, К. Ш. Сакибаев // Хлебобулочные, кондитерские и макаронные изделия XXI века: сб. матер. V Междунар. научно-практ. конф. Краснодар: КубГТУ, 2017. С. 161-163.

10. Kasyanov G., Davydenko T. High-tech processing of secondary resources of winemaking // Харчова наука i технологiя. 2017. Т. 11. № 1. С. 75-80.


Review

For citations:


Sakibaev K.Sh., Kasyanov G.I., Shipulin V.I. DEVELOPMENT OF DRY BREAKFAST TECHNOLOGY WITH THE USE OF BEEF AND NUT-RAW RAW MATERIALS. Newsletter of North-Caucasus Federal University. 2018;(1):33-39. (In Russ.)

Views: 145


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-907X (Print)