Preview

Newsletter of North-Caucasus Federal University

Advanced search

CONSTRUCTION OF FOODSTUFFS FOR SPORTSMENS-PLAYERS

Abstract

The article describes the basic techniques of food technologyfor sportsmen of game sports that experience extremely high levels of physical activity, which invariably entails a large expenditure of physical and emotional forces. An important component of the success of the game teams is a well-designed diet of athletes. In the paper, studies on the evaluation of balanced consumption ofprotein-carbohydrate food components by athletes-players are described. The conducted experimental researches allowed to establish a sufficient level of macronutrients content in the developed food products as a component of their biological value. The role of natural products containing valuable macro- and micronutrients is shown in the rational nutrition of athletes. The choice of sportsmen in favor ofproducts of animal origin is justified.

About the Authors

Gennady Ivanovich Kasyanov
Kuban State Technological University
Russian Federation


Evgeniy Anatolevich Mazurenko
Kuban State Technological University
Russian Federation


Egor Anatolievich Olhovatov
Kuban State Technological University
Russian Federation


Alexey Vladimirovich Khristyuk
CJSC "Moscow beer alcohol-free plant Ochakovo»
Russian Federation


Valentin Ivanovich Shipulin
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


References

1. Артемьева Н. К., Белина Н. Н., Лавриченко С. П. Общая нутрициология. Краснодар, 2015. 87 с.

2. Белина Н. Н. Изучение пищевого поведения студентов спортивного вуза / Н. Н. Белина, Н. К. Артемьева, С. П. Лавриченко, М. В. Абакумова // Ресурсы конкурентоспособности спортсменов: теория и практика реализации. 2015. № 3. С. 24-27.

3. Борисова О. О. Питание спортсменов: зарубежный опыт и практические рекомендации. М.: Советский спорт, 2007. - 132 с.

4. Гринченко В. С., Мазуренко Е. А. Технологии специализированных продуктов питания для спортсменов. Краснодар: Дом-Юг, 2015. 176 с.

5. Джум Т. А., Щербакова Е. В., Христюк А. В. Перспективы использования порошков фруктов и овощей в общественном питании // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. 2017. № 128. С. 1260-1273.

6. Копылов В. С., Щербакова Е. В. Макаронные изделия функционального назначения // Научное обеспечение агропромышленного комплекса: сборник статей по материалам Х Всероссийской конференции молодых ученых, посвященной 120-летию И. С. Косенко. Краснодар: КубГАУ, 2017. С. 1266-1267.

7. Мазуренко Е. А. Биологически активные добавки в спортивном питании // Устойчивое развитие, экологически безопасные технологии и оборудование для переработки пищевого сельскохозяйственного сырья, импортзамещение: сборник материалов Международной научно-практической конференции. Краснодар: КубГТУ 2015. С. 161-165.

8. Мазуренко Е. А. Рацион питания спортсменов-регбистов // Достижения и проблемы современных тенденций переработки сельскохозяйственного сырья: технологии, оборудование, экономика: сборник материалов Международной научно-практической конференции. Краснодар: КубГТУ, 2016. С. 132-134.

9. Мазуренко Е. А., Касьянов Г. И. Особенности питания спортсменов при повышенных физических нагрузках // Вестник Воронежского государственного университета инженерных технологий. 2016. № 4 (70). С. 121-126.

10. Рене Макгрегор. Спортивное питание. Что есть до, во время и после тренировок / пер. с англ. М.: Альпина, 2016. 240 с.

11. Росляков Ю. Ф., Касьянов Г. И. Обогащение хлебобулочных изделий криопорошками из плодов и ягод // Научные труды Кубанского государственного технологического университета. 2017. № 5. С. 234-142.

12. Соболь И. В., Носенко Н. В. Проблема проектирования новых продуктов для спортивного питания // Современные технологии в мировом научном пространстве: сборник статей Международной научно-практической конференции. Уфа: Аэтерна, 2017. С. 172-174.

13. Технология продуктов спортивного питания: учеб. пособие / Э. С. Токаев, Р. Ю. Мироедов, Е. А. Некрасов, А. А. Хасанов. М.: МГУПБ, 2010. 108 с.

14. Троегубова Н. А., Рылова Н. В., Самойлов А. С. Микронутриенты в питании спортсменов // Практическая медицина. 2014. Вып. 1. С. 46-49.

15. Христюк А. В., Сязин И. Е., Мякинникова Е. И. Технология плодовых и овощных криопорошков // Современные проблемы качества и безопасности продуктов питания в свете требований технического регламента Таможенного союза: сборник материалов Международной научно-практической интернет-конференции. Краснодар: КубГТУ, 2014. С. 82-85.

16. Шипулин В. И., Касьянов Г. И., Зотова Л. В. Конструирование пищевых продуктов, обогащенных фруктами и орехами // Вестник Северо-Кавказского федерального университета. 2017. № 4. С. 51-62.


Review

For citations:


Kasyanov G.I., Mazurenko E.A., Olhovatov E.A., Khristyuk A.V., Shipulin V.I. CONSTRUCTION OF FOODSTUFFS FOR SPORTSMENS-PLAYERS. Newsletter of North-Caucasus Federal University. 2018;(1):18-26. (In Russ.)

Views: 127


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-907X (Print)