Preview

Newsletter of North-Caucasus Federal University

Advanced search

Competence-oriented approach tohr management in the restaurant business

https://doi.org/10.37493/2307-907X.2022.4.4

Abstract

   The article discusses the essence and features of the implementation of a competency-based approach to human resource management within the framework of the general management system at the enterprises of the restaurant industry. The main problems of the process of personnel management of public catering organizations in the current conditions of the growth of the digital economy and taking into account current trends in the development of the service sector are highlighted. Grouped directions for the formation of professional knowledge, skills and abilities of restaurant workers and increasing their involvement in labor activity on the following grounds: personnel policy; organizational structure of management; regulatory and legal support of the personnel management system; information support of the personnel management system; employee development; innovations in the work of the staff of the restaurant business; security; corporate culture and ethical standards of behavior of service personnel in public catering facilities. The role of qualified and customer-oriented personnel of the restaurant is substantiated as a way to increase the satisfaction of the guests of the establishment with the level of service and increase the competitiveness of the enterprise in the market. Based on the study of scientific literature and the content of relevant professional standards in the service sector, a competence portrait of the main categories of restaurant employees has been developed, which contributes to better use of personality-oriented tools in the framework of personnel work in the organization and, in general, to increase the efficiency of personnel management in the restaurant business.

About the Author

V. V. Dzyuba
Denis Ivanov’s restaurant group
Russian Federation

Vyacheslav Vyacheslavovich Dzyuba, CEO

Moscow



References

1. Приказ Минтруда России от 01. 12. 2015 N 910н «Об утверждении профессионального стандарта «Официант / бармен». – URL: http://www.consultant.ru/document/cons_doc_LAW_192359/. – Текст : электронный.

2. Приказ Минтруда России от 01. 12. 2015 N 914н «Об утверждении профессионального стандарта «Пекарь». – URL: http://www.consultant.ru/document/cons_doc_LAW_192358/. – Текст : электронный.

3. Приказ Минтруда России от 08. 09. 2015 N 610н «Об утверждении профессионального стандарта «Повар». – URL: http://www.consultant.ru/document/cons_doc_LAW_186799/56f38af27d7b5a70f985fb854830ed0b8868ca40/ – Текст : электронный.

4. Приказ Минтруда России от 05. 09. 2017 N 659н «Об утверждении профессионального стандарта «Работник по приему и размещению гостей». – URL: http://www.consultant.ru/document/cons_doc_LAW_278743/. – Текст : электронный.

5. Приказ Минтруда России от 07. 05. 2015 N 281н «Об утверждении профессионального стандарта «Руководитель предприятия питания». – URL: http://www.consultant.ru/document/cons_doc_LAW_180648/ – Текст : электронный.

6. Приказ Минтруда России от 07. 05. 2015 N 283н «Об утверждении профессионального стандарта «Сомелье / кавист». – URL: http://www.consultant.ru/document/cons_doc_LAW_180297/. – Текст : электронный.

7. Профессиональный стандарт «Специалист по профессиональной уборке», утв. Приказом Минтруда России от 13. 09. 2016 N 507н. – URL: http://www.consultant.ru/cons/cgi/online.cgi?req=doc&rnd=UQmuOQ&base=LAW&n=205513&dst=100009&field=134#4WlwS5Tzw3M8ONmR. – Текст : электронный.

8. Официальный сайт Росстата. – URL: https://rosstat.gov.ru. – Текст : электронный.

9. Агамирова, Е. В. Некоторые подходы к оптимизации процессов управления персоналом в современном ресторанном бизнесе / Е. В. Агамирова // Современные проблемы сервиса и туризма. – 2010. – № 3. – С. 31-35. – Текст : непосредственный.

10. Власова, М. А. К вопросу о сущности понятия «Компетенция персонала»: анализ теоретических подходов / М. А Власова, В. Ю. Мамаева. // Вестник Омского университета. – 2006. – URL: URL: https://cyberleninka.ru/article/n/k-voprosu-o-suschnosti-ponyatiya-kompetentsiya-personala-analiz-teoreticheskih-podhodov (дата обращения: 10. 05. 2022). – Текст : электронный.

11. Карпова, М. И. Исследование современных методов управления персоналом в ресторанном бизнесе / М. И. Карпова, Н. Л. Султанова . – Текст : электронный // Вестник Евразийской науки: электронный научный журнал. – 2018. – URL: https://esj.today/PDF/02ECVN418.pdf (дата обращения: 10. 05. 2022)

12. Лустина, Т. Н. Приоритетные направления использования персонал-технологий в ресторанном бизнесе / Т. Н. Лустина, Н. Л. Султаева, Л. М. Тыгер. // Сервис +. – 2020. – URL: https://cyberleninka.ru/article/n/prioritetnye-napravleniya-ispolzovaniya-personal-tehnologiy-v-restorannom-biznese (дата обращения: 10. 05. 2022). – Текст : электронный.

13. Оборот ресторанного рынка РФ в 2021 году вырос на 23,5 %. – URL: https://www.vedomosti.ru/economics/news/2022/02/09/908595-oborot-restorannogo-rinka-2021. – Текст : электронный.

14. Стократова, М. Н. Проблемы управления персоналом в ресторанном бизнесе / М. Н. Стократова, М. И. Кулеш. – Текст : электронный // МОЛОДАЯ НАУКА СИБИРИ : электронный научный журнал. – 2021. – URL: https://mnv.irgups.ru/sites/default/files/articles_pdf_files/stokratova_kulesh_1.pdf (дата обращения: 10. 05. 2022)

15. Надежин, Н. Н. Аксиология предпринимательской деятельности / Н. Н. Надежин // Юридический мир. – 2021. – № 12. – С. 74-77. – Текст : непосредственный.

16. Шумский, И. Н. Персонал в ресторанном бизнесе / И. Н. Шумский // Транспортное дело России. – 2010. – № 11. – С. 32-34. – Текст : непосредственный.

17. Перенести в английский вариант

18. Prikaz Mintruda Rossii ot 01. 12. 2015 N 910n «Ob utverzhdenii professional’nogo standarta «Ofitsiant / barmen» (“On approval of the professional standard “Waiter / bartender”). – URL: http://www.consultant.ru/document/cons_doc_LAW_192359/. – Tekst : elektronnyi.

19. Prikaz Mintruda Rossii ot 01. 12. 2015 N 914n «Ob utverzhdenii professional’nogo standarta «Pekar’» (“On approval of the professional standard “Baker”). – URL: http://www.consultant.ru/document/cons_doc_LAW_192358/. – Tekst : elektronnyi.

20. Prikaz Mintruda Rossii ot 08. 09. 2015 N 610n «Ob utverzhdenii professional’nogo standarta «Povar» (“On approval of the professional standard “Cook”). – URL: http://www.consultant.ru/document/cons_doc_LAW_186799/56f38af27d7b5a70f985fb854830ed0b8868ca40/ – Tekst : elektronnyi.

21. Prikaz Mintruda Rossii ot 05. 09. 2017 N 659n «Ob utverzhdenii professional’nogo standarta «Rabotnik po priemu i razmeshcheniyu gostei» (“On approval of the professional standard “Employee for the reception and accommodation of guests”). – URL: http://www.consultant.ru/document/cons_doc_LAW_278743/. – Tekst : elektronnyi.

22. Prikaz Mintruda Rossii ot 07. 05. 2015 N 281n «Ob utverzhdenii professional’nogo standarta «Rukovoditel’ predpriyatiya pitaniya» (“On approval of the professional standard “Head of a catering enterprise”). – URL: http://www.consultant.ru/document/cons_doc_LAW_180648/. – Tekst : elektronnyi.

23. Prikaz Mintruda Rossii ot 07. 05. 2015 N 283n «Ob utverzhdenii professional’nogo standarta «Somel’e / kavist» (“On approval of the professional standard “Sommelier / Cavist”). – URL: http://www.consultant.ru/document/cons_doc_LAW_180297/. – Tekst : elektronnyi.

24. Professional’nyi standart «Spetsialist po professional’noi uborke» («Specialist in professional cleaning»), utv. Prikazom Mintruda Rossii ot 13. 09. 2016 N 507n. – URL: http://www.consultant.ru/cons/cgi/online.cgi?req=doc&rnd=UQmuOQ&base=LAW&n=205513&dst=100009&field=134#4WlwS5Tzw3M8ONmR. – Tekst : elektronnyi.

25. Ofitsial’nyi sait Rosstata (Official site of Rosstat). – URL: https://rosstat.gov.ru. – Tekst : elektronnyi.

26. Agamirova, E. V. Nekotorye podkhody k optimizatsii protsessov upravleniya personalom v sovremennom restorannom biznese (Some approaches to optimizing personnel management processes in modern restaurant business) / E. V. Agamirova // Sovremennye problemy servisa i turizma. – 2010. – № 3. – S. 31–35. – Tekst : neposredstvennyi.

27. Vlasova, M. A., Mamaeva, V. Yu. K voprosu o sushchnosti ponyatiya «Kompetentsiya personala»: analiz teoreticheskikh podkhodov (To the question of the essence of the concept of «personnel competence»: analysis of theoretical approaches) / M. A. Vlasova, V. Yu. Mamaeva. // Vestnik Omskogo universiteta. – 2006. – URL: https://cyberleninka.ru/article/n/k-voprosu-o-suschnosti-ponyatiya-kompetentsiya-personala-analiz-teoreticheskih-podhodov (data obrashcheniya: 10. 05. 2022). – Tekst : elektronnyi.

28. Karpova, M. I., Sultaeva, N. L. Issledovanie sovremennykh metodov upravleniya personalom v restorannom biznese (Research of modern methods of personnel management in the restaurant business) / M. I. Karpova, N. L. Sultanova // Vestnik Evraziiskoi nauki: elektronnyi nauchnyi zhurnal. – 2018. – URL: https://esj.today/PDF/02ECVN418.pdf (data obrashcheniya: 10. 05. 2022). – Tekst : elektronnyi.

29. Lustina, T. N., Sultaeva, N. L., Tyger L. M. Prioritetnye napravleniya ispol’zovaniya personal-tekhnologii v restorannom biznese (Priority areas for the use of personnel technologies in the restaurant business) / T. N. Lustina, N. L. Sultaeva, L. M. Tyger // Servis +. – 2020. – URL: https://cyberleninka.ru/article/n/prioritetnye-napravleniya-ispolzovaniya-personal-tehnologiy-v-restorannom-biznese (data obrashcheniya: 10. 05. 2022). – Tekst : elektronnyi.

30. Oborot restorannogo rynka RF v 2021 godu vyros na 23,5 % (The turnover of the Russian restaurant market in 2021 increased by 23.5 %). – URL: https://www.vedomosti.ru/economics/news/2022/02/09/908595-oborot-restorannogo-rinka-2021. – Tekst : elektronnyi.

31. Stokratova, M. N., Kulesh, M. I. Problemy upravleniya personalom v restorannom biznese (Problems of personnel management in the restaurant business) / M. N. Stokratova, M. I. Kulesh. // MOLODAYA NAUKA SIBIRI : elektronnyi nauchnyi zhurnal. – 2021. – URL: https://mnv.irgups.ru/sites/default/files/articles_pdf_files/stokratova_kulesh_1.pdf (data obrashcheniya: 10. 05. 2022). – Tekst : elektronnyi.

32. Nadezhin, N. N. Aksiologiya predprinimatel’skoj deyatel’nosti / N.N. Nadezhin // YUridicheskij mir. – 2021. – № 12. – S. 74-77. – Tekst : neposredstvennyi.

33. Shumskii, I. N. Personal v restorannom biznese (Personnel in the restaurant business) / I. N. Shumskii // Transportnoe delo Rossii. – 2010. – № 11. – S. 32-34. – Tekst : neposredstvennyi.


Review

For citations:


Dzyuba V.V. Competence-oriented approach tohr management in the restaurant business. Newsletter of North-Caucasus Federal University. 2022;(4):30-38. (In Russ.) https://doi.org/10.37493/2307-907X.2022.4.4

Views: 145


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-907X (Print)