Preview

Newsletter of North-Caucasus Federal University

Advanced search

DEVELOPMENT OF TRACEABILITY SYSTEM FOR PRODUCT QUALITY ASSURANCE

Abstract

The advanced technology, increasing competitiveness, dairy production of complex ingredient composition - all these determine the need for quality traceability systems to be introduced into the manufacturing process of enterprises adapted for production sites that have increased risk criteria. The dataset of a comprehensive study of raw milk on its physical, chemical and organoleptic features, as well as on the identification features and protein composition, allowed the development of quality traceability system adapted for the production of yoghurt and yoghurt products in view of the specific nature of the technology and the raw milk used.

About the Authors

Elena A. Yurova
All-Russian scientific research Institute of dairy industry of the Russian Academy of Sciences
Russian Federation


Elena Yu. Parfenova
All-Russian scientific research Institute of dairy industry of the Russian Academy of Sciences
Russian Federation


Maria I. Shramko
NCFU
Russian Federation


Anatoly V. Permyakov
NCFU
Russian Federation


References

1. Порядок и методика осуществления производственного контроля за соблюдением санитарных правил и выполнением санитарно-противоэпидемических (профилактических) мероприятий на предприятиях пищевой промышленности, общественного питания, продовольственной торговли (МосМУ 5.1.008-01) / утв. Главным гос. санитарным врачом по г. Москве 21.12.2001).

2. Рожина Н. В. Методология проектирования информации для потребителя // Переработка молока. 2010. № 7 (129). С. 11.

3. Технический регламент на молоко и молочную продукцию: Федеральный Закон Российской Федерации от 12 июня 2008 г. № 88-ФЗ.

4. Зобкова З. С. Функциональные молочные продукты // Молочная промышленность. 2006. № 4. С. 68-70.

5. Матвиенко А. Н. и др. Основные аспекты контроля качества пищевой продукции // Инновационные пищевые технологии в области хранения и переработки сельскохозяйственного сырья: материалы Междунар. науч.-практ. конф. Краснодар: Издательский Дом-Юг, 2011. С. 195-198.

6. Система анализа рисков и определения критических контрольных точек: НАССР/ХАССП. Государственные стандарты США и России. М.: ВНИИС Госстандарта, 2003. 594 с.

7. Еделев Д. А., Кантере В. М., Матисон В. А. Методы анализа рисков в жизненном цикле продуктов питания // Пищевая промышленность. 2011. № 8. С. 44-45.

8. Кравченко С. Н., Каган Е. С., Столетова А. А. Разработка математической модели оценки качества продукции // Пищевая технология. 2011. № 4. С. 105-106.

9. Williams A., Ellison S. L. R., Roesslein M. (eds.) EURACEM/CITAC Guide: Quantifying Uncertainty in Analytical Measurement, 2 Edition, 2000.

10. Руководство ЕВРАХИМ/СИТАК: Количественное описание неопределенности в аналитических измерениях. 2-е изд. / пер. с англ. СПб.: ВНИИМ им. Д. И. Менделеева, 2002.


Review

For citations:


Yurova E.A., Parfenova E.Yu., Shramko M.I., Permyakov A.V. DEVELOPMENT OF TRACEABILITY SYSTEM FOR PRODUCT QUALITY ASSURANCE. Newsletter of North-Caucasus Federal University. 2014;(6):90-96. (In Russ.)

Views: 137


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-907X (Print)