Preview

Newsletter of North-Caucasus Federal University

Advanced search

PEDAGOGICAL CONDITIONS FOR THE FORMATION OF SOCIAL AND ENTREPRENEURIAL COMPETENCE OF STUDENTS IN THE PROCESS OF PROFESSIONAL TRAINING

https://doi.org/10.37493/2307-907X.2021.4.22

Abstract

The article deals with the problems of preparation for social entrepreneurship. The main characteristics of social entrepreneurship are analyzed: the combination of elements of the commercial and non-commercial sector, the variety of types of socio-economic values generated by social entrepreneurs, the innovative orientation of the activities of social enterprises. The criteria of social entrepreneurship are also highlighted. Taking into account the considered characteristics and criteria, the essence and structure of social and entrepreneurial competence are revealed. Based on the study of the features of the organization of training in social entrepreneurship in the higher education system, the pedagogical conditions for the formation of socio-pedagogical competence are formulated.

About the Authors

N. Klushina
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


V. Roshchupkina
North-Caucasus Federal University
Russian Federation


References

1. Волкова, М. С. Понятие социального предпринимательства и его критерии / М. С. Волкова //Социально-экономические явления и процессы. - 2015. - Т. 10. - №9. - С. 39-48. - Текст : непосредственный.

2. Гафуров, А. М. Сущность и роль социального предпринимательства в современном мире / А. М. Гафуров // Экономика и менеджмент инновационных технологий. - 2019. - № 3. - URL: https://ekonomika.snauka.ru/2019/03/16495 (дата обращения: 24.06.2021). - Текст : электронный.

3. Жохова, В. В. Социальное предпринимательство: сущность и понятие / В. В. Жохова // Вестник ТГЭУ - 2015. - № 1 (73). - С. 85-98. - Текст : непосредственный.

4. Ливенцова, Е. Ю. Содержание и структура социально-предпринимательской компетентности / Е. Ю. Ливенцова // Профессиональное образование в России и за рубежом. - 2017. - № 4 (28). -С. 125-129. - Текст : непосредственный.

5. Ливенцова, Е. Ю. Развитие социально-предпринимательской компетентности обучающихся в образовательном пространстве классического университета / Е. Ю. Ливенцова, И. Ю. Малкова // Вестник Томского гос. ун-та. - 2017. - № 425. - С. 187-190. - Текст : непосредственный.

6. Хорева, Е. Е. Социальное предпринимательство: сущность, проблемы, перспективы / Е. Е. Хореева // Синергия наук. - 2017. - № 7. - С. 26-31. - Текст : непосредственный.


Review

For citations:


Klushina N., Roshchupkina V. PEDAGOGICAL CONDITIONS FOR THE FORMATION OF SOCIAL AND ENTREPRENEURIAL COMPETENCE OF STUDENTS IN THE PROCESS OF PROFESSIONAL TRAINING. Newsletter of North-Caucasus Federal University. 2021;(4):173-179. (In Russ.) https://doi.org/10.37493/2307-907X.2021.4.22

Views: 101


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-907X (Print)