Preview

Newsletter of North-Caucasus Federal University

Advanced search

MICROBIOLOGICAL ASPECTS OF THE PRODUCTION AND STORAGE OF PROCESSED CHEESE

Abstract

This article contains an analysis of bacterial condition of the different types of processed cheese. Shows the necessity of the account of the component composition for pasty, ломтевых, sweet cheese, processed cheese with fillers. The regularities of influence of the composition of processed cheese on the total number of microorganisms (QMA) are in process manufacturing and storage.

About the Authors

Aslanbek B. Maremshaov
NCFU
Russian Federation


Ivan A. Evdokimov
NCFU
Russian Federation


Maria I. Shramko
NCFU
Russian Federation


Natalia N. Nikulnikova
NCFU
Russian Federation


Olga V. Lepilkina
Russian Academy of Agricultural Sciences
Russian Federation


References

1. Перфильев Г. Д., Захарова Н. П., Шатрова О. А. Производство плавленых сыров: микробиологическое состояние сырьевых компонентов // Сыроделие и маслоделие. 2004. № 6. С. 24-27.

2. Перфильев Г. Д., Захарова Н. П., Роздова В. Ф., Воинская О. А. Микробиологические аспекты производства плавленых сыров // Материалы научно-практической конференции «Проблемы глубокой переработки с/х сырья и экологической безопасности в производстве продуктов питания ХХ1 века». Углич. 2001. С. 363-365.

3. СанПиН 2.3.2.1078-01. Продовольственное сырье и пищевые продукты. Гигиенические требования безопасности и пищевой ценности пищевых продуктов. Санитарно-эпидемиологические правила и нормативы. М., 2001. 32 с.

4. Горбатова К. К. Химия и физика молока. СПб.: ГИОРД, 2003. 183 с.

5. Горина О. М. Теплофизические особенности охлаждения плавленых сыров // Тезисы докладов всесоюзной научно-практической конференции «Интенсификация производства и применение искусственного холода». Л., 1989. С. 15-16.

6. Захарова Н. П., Лепилкина О. В., Калабушкин В. В. Охлаждение расплавов плавленых сыров. // Сыроделие и маслоделие. 2003. № 3. С. 19-21.

7. ГОСТ Р 52685-2006 Сыры плавленые. Общие технические условия. М.: Стандартинформ. 2007. 18 с.


Review

For citations:


Maremshaov A.B., Evdokimov I.A., Shramko M.I., Nikulnikova N.N., Lepilkina O.V. MICROBIOLOGICAL ASPECTS OF THE PRODUCTION AND STORAGE OF PROCESSED CHEESE. Newsletter of North-Caucasus Federal University. 2014;(1):85-88. (In Russ.)

Views: 109


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-907X (Print)