Preview

Newsletter of North-Caucasus Federal University

Advanced search

PROSPECTS OF WHEY APPLICATION FOR GLUTEN-FREE RAW MATERIALS RHEOLOGICAL PROPERTIES OPTIMIZATION IN MODEL TEST SYSTEMS

Abstract

Nowadays a serious problem of specialized food production industry is to improve the quality of gluten-free food products. The use of different kinds of food micro-ingredients does not provide fully the necessary structural and mechanical properties of gluten-free dough. Application of cheese whey in the formulation of gluten-free plant raw materials model systems allows solving the problem of secondary dairy raw materials rational utilisation to ensure gluten-free dumpling dough optimal rheological properties.

About the Authors

Valeriya Masalova
North Caucasus Federal Univercity
Russian Federation


Natal'ya Oboturova
North Caucasus Federal Univercity
Russian Federation


Svetlana Lodygina
North Caucasus Federal Univercity
Russian Federation


Anna Gezhina
North Caucasus Federal Univercity
Russian Federation


References

1. Ауэрман, Л. Я. Технология хлебопекарного производства [Текст] : учебник; под общ. ред. Л. И. Пучковой. 9-е изд., перераб. и доп. СПб.: Профессия, 2002. 416 с.

2. Болтенко Ю. А. Разработка реологических критериев управления свойствами пшеничного теста и качеством хлебобулочных изделий: дис.. канд. техн. наук: 05.18.01 / Юрий Алексеевич Болтенко. М., 2010. С. 40-58.

3. Васюкова А. Т., Пучкова В. Ф. Современные технологии хлебопечения: учебно-практическое пособие. М.: Дашков и Ко, 2008. 224 с.

4. Корячкина С. Я. Новые виды мучных и кондитерских изделий. Научные основы, технологии, рецептуры. 3-е изд., перераб. и доп. Орел: Труд, 2006. 480 с.

5. Кузнецов О. А., Волошин Е. В., Сагитов Р. Ф. Реология пищевых масс: учебное пособие. Оренбург: ГОУ ОГУ, 2005. 106 с.

6. Максимов А. С., Черных В. Я. Лабораторный практикум по реологии сырья, полуфабрикатов и готовой продукции хлебопекарного, кондитерского и макаронного производств. М.: ИК МГУПП, 2004. 163 с.

7. Храмцов А. Г. Феномен молочной сыворотки: монография. СПб.: Профессия, 2011. 804 с.


Review

For citations:


Masalova V., Oboturova N., Lodygina S., Gezhina A. PROSPECTS OF WHEY APPLICATION FOR GLUTEN-FREE RAW MATERIALS RHEOLOGICAL PROPERTIES OPTIMIZATION IN MODEL TEST SYSTEMS. Newsletter of North-Caucasus Federal University. 2016;(3):31-38. (In Russ.)

Views: 72


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 2307-907X (Print)